Δείτε ζωντανά το πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Αλληλεγγύη στην κατάληψη του εργοστασίου ELITE


Οι εργάτες και οι εργάτριες της υποδηματοποιίας ELITE βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας και έχουν καταλάβει το εργοστάσιο στον Κολωνό από τον Δεκέμβρη,  παλεύοντας ενάντια στο κλείσιμο της επιχείρησης. Η εργοδοσία ανακοίνωσε εντελώς απροειδοποίητα το κλείσιμο της παραγωγικής μονάδας αφού για ένα μήνα έχει αφήσει απλήρωτους τους εργαζόμενους. Το αφεντικό της ELITE ενώ μέχρι πέρυσι δήλωνε εκατομμύρια ευρώ τζίρο, φέτος ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να κρατήσει ανοιχτή την επιχείρηση με τη δικαιολογία ότι οι τράπεζες έχουν κλείσει τις στρόφιγγες των δανείων. Έτσι το μέλλον που ετοιμάζει για τους 250 εργαζόμενους που δουλεύουν στο εργοστάσιο είναι η ανεργία. Και αν προσθέσουμε τους εργάτες στα καταστήματα της επιχείρησης και όλους όσους δουλεύουν στους προμηθευτές της εταιρίας, φτάνουν τους 2000 εργαζόμενους που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους.

Οι εργαζόμενοι στην ELITE έρχονται να προστεθούν στη μεγάλη αλυσίδα των επιχειρήσεων που κλείνουν τα αφεντικά για να γλυτώσουν από της συνέπειες της κρίσης που οι ίδιοι δημιούργησαν. Είχε προηγηθεί ο Λαναράς, ο Ελεύθερος Τύπος, η ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, ο Αγούδημος, και η αλυσίδα συνεχίζεται. Καθώς η κρίση βαθαίνει «τα κανόνια» θα συνεχίζουν να σκάνε, και τα αφεντικά που μέχρι χθες πλούτιζαν από τη δουλειά των εργαζόμενων, τώρα αποφασίζουν να τους πετάξουν στο δρόμο για να κρατήσουν πιο κερδοφόρες δραστηριότητες. Οι ίδιοι οι υπουργοί υπολογίζουν ότι μέσα στο 2010 η επίσημη ανεργία θα φτάσει το 18%.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζοντας την πολιτική της ΝΔ, υλοποιεί την πολιτική των εργοδοτών, των τραπεζιτών και της ΕΕ. Όχι μόνο δεν παίρνει μέτρα που να στηρίζουν τους εργάτες, αντίθετα με την πολιτική της στηρίζει  και μεθοδεύει αυτές τις επιθέσεις. Αφήνει την εργοδοσία ανενόχλητη να απολύει κατά βούληση και να κλείνει επιχειρήσεις για να διατηρήσει την κερδοφορία της σε αυτές τις συνθήκες της κρίσης. Οργανώνει την μεγαλύτερη επίθεση στα εργατικά δικαιώματα με πρόσχημα την καταπολέμηση του υπέρογκου δημόσιου χρέους. Ο υποτιθέμενος περιορισμός της σπατάλης στο δημόσιο, αντί να πετσοκόψει τους εξοπλισμούς, και τα δωράκια σε εφοπλιστές, επιχειρηματίες και τραπεζίτες, πετσοκόβει τους μισθούς των εργαζόμενων και τις κοινωνικές ανάγκες μας για παιδεία υγεία και κοινωνική ασφάλιση. Οι ιδιωτικοποιήσεις που ετοιμάζουν, για να μαζέψουν χρήματα που θα ικανοποιήσουν τις «αγορές»,  δηλ. τους κάθε είδους κερδοσκόπους και αεριτζίδες, θα σημάνουν ακόμη περισσότερες απολύσεις και χειροτέρευση των υπηρεσιών που έχει ανάγκη όλη η εργατική τάξη. Το άνοιγμα ξανά του ασφαλιστικού με την διάλυση όσων ασφαλιστών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων άφησε άθικτα η κυβέρνηση του Καραμανλή.
Η Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή - ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει την κατάληψη των εργαζόμενων της ELITE.  Ο αγώνας αυτός μπορεί να νικήσει αν καταφέρουμε να ξεσηκώσουμε ένα ολόκληρο κίνημα αλληλεγγύης  και συντονισμού με όλους τους υπόλοιπους χώρους που βρίσκονται στην ίδια θέση. Χρειάζεται όλα τα σωματεία, όλοι οι εργαζόμενοι να στηρίξουν αυτόν τον αγώνα. Απαιτούμε από την ηγεσία των συνδικάτων στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, να πάψουν να αποτελούν δεκανίκι της κυβέρνησης, όπως έκαναν και στην απεργία στις 17 Δεκέμβρη, αλλά αντίθετα να στηρίξουν τους εργαζόμενους της ELITE. Δεν χρειάζεται αναμονή για το πότε -κι αν- θα μπει εγγυητής η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να πάρει δάνειο από τις τράπεζες το αφεντικό της ΕLITE. Δεν θέλουμε να επαναληφθεί η αρνητική εμπειρία του Λαναρά, όπου η ΓΣΕΕ αντί να επιμείνει σταθερά στο πλευρό των εργατών, αποδέχτηκε το «επιχειρησιακό σχέδιο» των τραπεζιτών με το οποίο θυσιάστηκαν 500 θέσεις εργασίας...
H μοναδική λύση που πραγματικά μπορεί να σώσει τις δουλειές μας από την ανεργία είναι η άμεση συνέχιση της λειτουργίας όσων επιχειρήσεων κλείνουν, με την ευθύνη του δημοσίου, χωρίς ένα ούτε ένα ευρώ αποζημίωση στους ιδιοκτήτες, και κάτω από τον έλεγχο των ίδιων των εργατών που δουλεύουν σε αυτές. Η υποδηματοποιεία  ELITE, παράγει προϊόντα χρήσιμα για όλους τους εργαζόμενους. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να σταματήσει η λειτουργία της. Μια τέτοια λύση μπορεί να εφαρμοστεί και στην ELITE, εφόσον δεν θέλει ή δεν μπορεί ο ιδιοκτήτης της να συνεχίσει την παραγωγήΑντίθετα να δεσμευτούν όλα τα περιουσιακά του στοιχεία για να εξασφαλιστούν οι μισθοί των εργαζόμενων και η συνέχιση της παραγωγής. Αυτός έχει βγάλει τόσα κέρδη τα προηγούμενα χρόνια για να ζήσουν πλούσια, άλλες δύο γενιές. Με την συνέχιση της λειτουργίας με την ευθύνη του δημοσίου και τον  έλεγχο των εργατών, που ξέρουν όσο κανένας το εργοστάσιο και την παραγωγή, όχι μόνο συνεχίζουμε να έχουμε τις δουλειές μας σε πείσμα των τραπεζιτών και των εργοδοτών αλλά συνεχίζουμε να παράγουμε προϊόντα που έχει ανάγκη η κοινωνία.
Για να βάλουμε φρένο στις απολύσεις και τα κλεισίματα των επιχειρήσεων. Για να μην πληρώσουμε εμείς για την κρίση που δημιούργησαν οι καπιταλιστές. Για να ανοίξουμε έναν άλλο δρόμο συνολικά για τους εργαζόμενους, αντικαπιταλιστικό και επαναστατικό.
ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ